Ines Schrijft

Nieuwe verkiezingen! Nu!

Laten we er even geen doekjes om winden: als het ooit tijd was om te eisen dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, dan is het toch nu wel. Want alles kort samengevat: onze verkiezingen waren dus gebaseerd op weinig anders dan leugens. Rutte kwam ermee weg omdat het halve land door hem doodsbang is gemaakt met een virus dat door vrijwel iedereen onder de 60 wordt overleefd, en Kaag scoorde hoog omdat ze een ‘ik-beuk-gewoon-elke-dag-mijn-boodschap-de-media-in’-campagne had.

Van ‘overexposure’ hadden ze bij D66 niet gehoord, en blijkbaar werkt het ook zo gemakkelijk met de linkse schapen: toon wat trucjes, leg wat vernislaagjes neer, smijt er wat slogans tegenaan, en hoppetee: de simpele deugmutsen zijn weer bevredigd. ‘Het is zo’n leuk mens,’ zei een buurvrouw laatst toen ik haar vroeg waarom ze op Kaag had gestemd. Die buurvrouw is een schat, daar niet van, maar wat trappen mensen toch snel in simpele verkooppraatjes…

Zo leuk, die Kaag: eerst was het heus waar echte en oprechte journalistiek, toen was het allemaal de schuld van haar spindokters en de VPRO, en tenslotte nam madame toch maar iets van verantwoordelijkheid. Wie nog denkt dat mensen als Kaag ook maar IETS menen van wat ze zeggen, die kan beter naar Star Wars gaan kijken, want de ‘special effects’ in die films zijn stukken minder scherp dan wat ze in onze politiek weten te bedenken.

Beeldvorming is het enige nog dat lijkt te tellen bij onze bestuurders; zolang we de illusies die ze ons willen verkopen maar geloven, denken ze dat alles goed komt. Wij zijn werkelijk niets meer dan cijfertjes op papier, en nog lastig ook. Hebben maar meningen en stemrecht en zo, nondedju zeg. Onze media zijn, net als ons bestuur, rot tot op het bot en staan enkel nog in dienst van de elite die nu eenmaal vond dat Kaag hun nieuwe idool was.

En we blijven voorgelogen worden – dag na dag na dag na dag na…

Het enige dat ons hier enigszins redelijk uit kan leiden, zijn nieuwe verkiezingen. Want je moet er toch niet aan denken dat deze huichelachtige kluit ook nog een kabinet gaat formeren. Iets dat trouwens, gezien het zomerreces, waarschijnlijk fijn in achterkamertjes en bij barbecue-feestjes zal gaan gebeuren. U en ik doen niet meer mee – al heel erg lang niet meer.

Word kwaad. Nu het nog kan

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *